Amb l’inici del curs 2021-2022, la Coral Xalesta incorpora nou repertori de cara al concert de Nadal. Però també té previstes quatre noves interpretacions de la Missa en Re Major d’Antonín Dvořák, acompanyada a l’orgue per Jonatan Carbó.

La primera d’aquestes interpretacions tindrà lloc el proper dissabte dia 16 d’octubre a la  catedral de Sant Llorenç de Sant Feliu de Llobregat. Concretament, en la missa de celebració de la festivitat de Sant Rarimi, copatró de la vila; tot un repte, perquè, actualment, gran part de la música religiosa s’interpreta en format concert, fora de l’ambient i el motiu per al qual s’havia creat.

En la litúrgia celebrada en llatí, la música tenia, entre altres funcions, crear un ambient de pregària i provocar en els fidels un sentiment de religiositat, de recolliment o de joia, sempre en funció del moment de la celebració i del temps litúrgic en què s’emmarcava la celebració. Si més no, així va ser fins al Concili Vaticà II, a principi dels anys 60 del segle passat, en què es va passar, entre altres canvis importants, a utilitzar les llengües de cada país i a possibilitar celebracions religioses més participatives.

La Missa en Re M va ser creada el 1887 per Antonín Dvořák amb motiu de la consagració de la capella del castell de Luzany, a uns 100 quilòmetres de Praga, propietat del mecenes Josef Hlávka. Les circumstàncies, doncs, són especials i diferents, ja que s’interpretarà en la litúrgica d’una comunitat del segle XXI i en el marc de la festivitat del copatró de la vila.

És una missa humil, senzilla i d’aire popular, que enganyosament dona la sensació d’estar composta per a intèrprets novells, la qual cosa es desmenteix a mesura que s’avança en cada un dels sis moviments que la componen: Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Benedictus i Agnus Dei.

Un cop més el cant coral, treball fet comunitàriament, permet a qui l’escolta trobar moments en els quals gaudir, tant per la mateixa música com pel sentit espiritual amb què va ser creada.

Un curs atípic però enriquidor

El curs 2020 – 2021 la Coral Xalesta amb l’organista Jonatan Carbó ha portat per primera vegada a l’Hospitalet la Missa en ReM d’Antonín Dvořák i La Salve Regina d’Arvo Pärt.

Fem Festa ha estat el darrer concert d’aquest curs 2020-2021. Una festa viscuda amb el goig d’haver superat un curs en que, per fi, va ser possible celebrar, en primer lloc, un petit concert de Nadal amb les Corals Els Matiners i el Cor de Nit. Ja a la primavera ha estat possible celebrar tres concerts per a cor i orgue de la Missa en ReM  d’Antonín Dvořák i La Salve Regina d’Arvo Pärt, amb l’organista Jonatan Carbó.

El primer concert se celebrà a la Parròquia de Santa Eulàlia de Mèrida a l’Hospitalet, que acull la coral tot l’any fent compatible la seva tasca social i comunitària amb l’acolliment i el foment de la cultura i, en especial, la música a la ciutat. Volem agrair de nou el suport que ofereix a la Coral Xalesta, especialment, en aquest curs difícil per a tothom.

 

En els concerts posteriors hem pogut conèixer i gaudir de dos instruments ben diferents de la ciutat de Barcelona: En primer lloc, el jove orgue de la parròquia de Sant Vicens de Sarrià construït per l’orguener Albert Blancafort,  estrenat l’any 2019. El segon instrument dels orgueners Gaietà Estadella i Pau Xuclà, que va ser restaurat i traslladat de la seva ubicació inicial a la capella de l’Escola Pia de Sarrià  per David Iglesias l’any 2019, a la parròquia de la Mare de Deu de Núria. Ha estat un regal.

El curs es va iniciar amb canvis significatius en la dinàmica de la Coral Xalesta: avançament de l’horari d’assaig a causa del toc de queda, la separació entre cantaires en els assajos per prevenir contagis, cantar amb mascareta . . . Tot plegat un repte pel treball conjunt en quan a la interpretació però, a la vegada, un treball individual en l’aprenentatge i la tècnica per a cada membre del cor.

Al setembre encararem nous reptes: nous concerts amb la Missa de Dvořák al llarg de la tardor i treball de nou repertori per seguir xalant.

Així doncs: Ens trobem aviat i sempre que sigui possible.

Bon estiu !

Uncategorized

Cantem i Xalem

La Coral Xalesta, cor mixte amb gairebé 50 anys d’història a l’Hospitalet de Llobregat, té la finalitat de fomentar el cant coral i la música, fent gaudir (Xalar) d’igual manera a qui la interpreta i a qui l’escolta.

Des de 2017, amb la direcció de Pol Pastor Sabaté ( director, pianista i professor, format a l’ESMUC i al Vienna Konservatorium ), la Coral incorpora noves sonoritats i enriqueix el repertori més contemporani. Al llarg dels anys la Coral Xalesta ha alternat la difusió de música catalana arreu, amb la interpretació de grans obres corals, la majoria d’elles interpretades per primera vegada a la ciutat de l’Hospitalet de LLobregat.

Uncategorized