Rèquiem de Fauré, en el centenari de la seva mort i El Nostre Nadal de Civil
Rèquiem de Fauré, en el centenari de la seva mort i El Nostre Nadal de Civil
Per al concert de Nadal d’enguany, la Coral Xalesta presenta una nova producció: el Rèquiem de Gabriel Fauré, per commemorar el centenari de la seva mort, juntament amb nadales tradicionals catalanes harmonitzades pel compositor molinenc Francesc Civil. El concert, en què participaran més de 90 cantaires de les corals: Agrupació Coral Matadepera, Quòdlibet Grup Coral de Molins de Rei i Coral Xalesta de l’Hospitalet i un grup instrumental , sota la Direcció de Pol Pastor, se celebrarà el dia 13 de desembre a les 21:00 h a la parròquia de Santa Eulàlia de Mèrida.
El concert d’aquest desembre presenta dues parts ben diferents. En la primera s’interpretarà el Rèquiem de l’insigne compositor francès Gabriel Fauré (1845–1924), en l’any del centenari de la seva mort. En la segona part, més curta, es podran escoltar quatre nadales populars catalanes en l’harmonització que en va fer el compositor de Molins de Rei Francesc Civil (1895–1990). És, doncs, una proposta de contrastos per les temàtiques però, també de coincidències entre els dos compositors.
Podeu adquirir les vostres localitats mitjançant la plataforma www.entrapolis.com o escanejant aquest QR
Què tenen en comú Gabriel Fauré i Francesc Civil ?
Les seves vides van coincidir entre 1895, any de naixement de Francesc Civil, i 1924, any de defunció de Gabriel Fauré. I, durant gairebé deu anys d’aquests trenta, tots dos eren a París, Fauré com a mestre i compositor consolidat i Civil com a alumne en formació, però no en el mateix centre d’estudis. Civil havia anat a Paris a cursar els seus estudis a la Schola Cantorum de París, on el seu germà Josep era professor, mentre que Fauré dirigia el Conservatori de París. Dues institucions, pel que sembla, antagòniques.
Si especulem, podem imaginar Francesc Civil acudint a l’església de la Madeleine per escoltar les intervencions a l’orgue de Gabriel Fauré. Civil podria haver escoltat -o fins i tot cantat- el Rèquiem en Re en alguna de les interpretacions.
Però tenim més coincidències entre els dos compositors protagonistes del nostre concert: van compartir el càrrec d’organista, Fauré de la magnifica església de la Madeleine de Paris i Civil de la Catedral de Santa Maria de Girona.
I tots dos van ser directors de conservatori. Civil fou fundador i director del que ara és el Conservatori de Música Isaac Albéniz de Girona, mentre que Fauré dirigí el Conservatori de Paris, evolució de la Acadèmia Reial de Música creada per Lluís XIV.
Però no tot han de ser coincidències: a diferència de Civil, no hem trobat cap sardana composta per Fauré…
Les obres del concert
El Rèquiem en re menor, Op. 48 de Gabriel Fauré és una de les misses de rèquiem més populars. Va ser escrita entre 1886 i 1888 i interpretada per primera vegada a l’Església de la Madeleine de París al començament de 1888 com a Missa de difunts i, al maig d’aquell any, ja com a concert.
Fauré en parlava així:
“S’ha dit que el meu Rèquiem no expressa la por a la mort i algú l’ha anomenat una cançó de bressol de la mort. Però és així com veig la mort: com un alliberament feliç, una aspiració cap a la felicitat a dalt, més que com una experiència dolorosa”
Nosaltres, que coneixem la peça de fa temps i la podem recordar en molts dels sepelis a què hem assistit, ens preguntem: a qui hauríem de dedicar aquesta bellesa musical avui dia? La resposta la podem trobar, de ben segur, molt a prop nostre o en les notícies que ens arriben a diari.
A les portes de Nadal, en la segona part del concert interpretarem quatre peces de El Nostre Nadal, un cicle de 15 nadales catalanes per a cor mixt i orquestra simfònica. Són elaboracions de gran dificultat interpretativa, però alhora molt plaents de sentir, que Francesc Civil va escriure l’any 1956 per encàrrec del Pare Irineu Segarra, tot i que la versió que l’Escolania de Montserrat interpretava era de de veus blanques. L’editorial FICTA va recuperar la versió per a veus mixtes de la qual hem seleccionat les quatre d’aquest concert.
Us convidem a conèixer a història complerta de El Nostre Nadal en aquest enllaç.
La nostra versió
En aquesta efemèride del centenari de la mort de Gabriel Fauré hem volgut fer una interpretació conjunta amb tres formacions corals, amigues i pròximes: la Coral Xalesta de l’Hospitalet, l’Agrupació Coral Matadepera dirigides per Pol Pastor i el Quòdlibet Grup Coral de Molins de Rei @quodlibetgrup, dirigida per Albert Santiago. Acompanyades per un grup de joves intèrprets vocals i instrumentals que us volem presentar:
Mariam Ouacif Cortés (@maidiguismay) – soprano
Iago Garcia Rojas (@vocalsneutres) – baríton
Neus Sánchez (@neussanchez_) – piano
Cristina Parés (@cristinaparees) – violí
Clara Piera (@clarapise) – violí
Maria Puche (@pucheviola) – viola
Alba Morros (@celloalba) – violoncel
Bruno Gil (@demmoras) – contrabaix
Agraïment
Una vegada més, comptem amb la col·laboració de la parròquia de Sant Eulàlia de Mèrida, que acull de nou el nostre concert, i el suport de la Conselleria de Cultura de l’Ajuntament de L’Hospitalet. El nostre agraïment a l’una i a l’altre.
Podeu adquirir les vostres localitats mitjançant la plataforma www.entrapolis.com o escanejant aquest QR