Gran Concert d’aniversari – 50 anys #xalacantant

El Teatre Joventut de l’Hospitalet acollirà, el 22 de desembre a les 20 h, el concert de cloenda del 50è aniversari de la Coral Xalesta, que, juntament amb l’orquestra Simfònica Tekhné i sota la direcció de Pol Pastor Sabaté, interpretaran The Armed Man: a Mass For Peace (L’home armat: missa per la pau), del compositor britànic Karl Jenkins. 

Després dels tres concerts al barris de l’Hospitalet del mes de juny i de la taula rodona sobre música i pau, celebrada el dia 28 de novembre, en què van participar el compositor Bernat Vivancos i l’activista per la pau Jordi Armadans, la Coral Xalesta tancarà el cicle d’actes de celebració del seu 50è aniversari amb aquest concert per la pau, al qual us convidem.

Podeu comprar les entrades a la pàgina web del Teatre Joventut.

Aviat farà 50 anys del primer concert de la Coral Xalesta. Va ser el 21 de desembre de 1973, al local de l’Agrupació d’Amics de la Música de l’Hospitalet, ubicat a l’escola L’Estrany Cavall, al carrer Església de l’Hospitalet. Havien passat nou mesos des del primer assaig. Encara trobareu entre els cantaires cinc participants d’aquell concert inicial: en Joaquim, que el dirigí, i un membre de cada corda, la Montserrat, la Cecília, en Josep i en Jesús.

Aquell grup inicial es va anar ampliant i renovant, sempre amb l’objectiu de xalar cantant. Als cantaires no solament ens ha unit la música i el cant coral: l’educació, la solidaritat, la sensibilitat davant de la injustícia, la no-violència…, les causes socials i culturals, en definitiva, sempre han estat presents entre nosaltres. És aquest tarannà el que ens va portar a situar La Pau com a eix central per culminar la celebració del 50è aniversari.

Raons no ens en falten: què sabeu dels 13 anys de la Guerra del Dhofar o dels 17 de la guerra civil etíop?, dels 26 anys de la guerra civil de Sri Lanka? O de la segona guerra civil líbia, més recent, que va finalitzar l’any 2020, just quan es va iniciar la de Tigre, acabada l’any 2022? Aquests són, solament, cinc dels més de cent conflictes armats que tenen o han tingut lloc al llarg dels cinquanta anys de trajectòria de la Coral Xalesta. I, vist el moment actual, no podem més que preguntar-nos si la pau serà possible algun dia.

Per això, en el concert del 50è aniversari, us oferim The Armed Man: a Mass For Peace (L’home armat: una missa per la pau), del compositor Karl Jenkins. Un al·legat en favor de la pau des de diferents cultures i religions. L’obra, estrenada l’any 2000, va ser un encàrrec de les Britain’s Royal Armouries per celebrar la transició d’un mil·lenni a un altre. L’obra, que es va dedicar a les víctimes del conflicte de Kosovo, reflexiona sobre el pas del segle més esquinçat per les guerres i més destructiu de la història humana i mira endavant amb l’esperança d’un futur més pacífic.

Per part nostra, volem que aquest concert sigui la nostra petita aportació a la pau i l’entesa entre les persones. I ho farem conjuntament:

  • Amb la Simfònica Tekhné, una orquestra formada per músics joves que han dedicat molts anys a l’estudi de l’instrument i, tot i que la majoria  no exerceixen professionalment, a la Tekhné continuen gaudint de la música, i especialment de la música simfònica.
  • Amb Qari Ghulam, muetzí que, amb el seu cant, ens convidarà a la pregària per la pau.
  • Amb els cantaires que s’han sumat a la Xalesta per cantar aquest concert.
  • Amb l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge, que dedicarà la recaptació d’aquest concert a la recerca.

I amb tots vosaltres, que ens acompanyeu en aquest concert de 50è aniversari i que ho heu fet al llarg de tots aquests anys.

Us hi esperem i desitgem que gaudiu, com nosaltres, d’aquesta Missa per la Pau.

Uncategorized