Descobrint el patrimoni musical català

Amb la interpretació de la Missa en ReM  no sols hem descobert la bellesa de la música d’Antonín Dvořák, sinó també part del patrimoni musical material, concretament, els 300 orgues amb què comptem a Catalunya.

Qui no mira i fotografia, quan viatja, l’orgue de les esglésies que visita? És fàcil que els admirem, tot i el seu silenci.

La Coral Xalesta ens sentim privilegiats per disposar d’un programa per a cor i orgue i per tenir la possibilitat d’interpretar-lo en diferents marcs i, així, descobrir part del patrimoni musical del país i els tresors sonors que s’hi amaguen. Es tracta, com segurament ja sabeu, del concert en el qual l’obra principal és la Missa en ReM d’Antonín Dvořák, en la versió original, per a cor i orgue. En Jonatan Carbó es l’organista que ens acompanya en aquesta descoberta.

Acomiadarem el mes d’octubre amb la primera participació en la XXIII edició del Festival de Musica de Tardor Orgues de Ponent i del Pirineu 2021, amb el concert que farem a la parròquia de Nostra Senyora de la Ribera, a la Pobla de Segur. L’orgue que ens acompanyarà fou construït per l’orguener Francisco Teppati l’any 1906 i restaurat per Gerhard Grenzing el 1986.

Uns dies després, el vespre del dia 6 de novembre, en concert a la Cripta de la Sagrada Família de Barcelona, viatjarem als anys 80 del segle XIX, anys en que es va iniciar la seva construcció,  interpretant també la Missa en ReM de Antonín Dvořák  creada l’any 1887. En aquesta ocasió, acompanyats per l’orgue Cavaillé-Coll, construït a Paris l’any 1886, que ha estat cedit recentment per les Religioses del Sagrat Cor, que el mantenien a la capella de l’escola de l’Eixample, i restaurat i reubicat aquest mateix any per l’organer Albert Blancafort.

Revisant els discursos de l’acte d’inauguració d’aquest únic orgue Cavaillé-Coll a Catalunya, hem vist que la restauració es va fer paral·lelament a la preparació per part de la Coral pel programa que s’hi interpretarà. Una feliç coincidència.

Finalment, el dia 5 de desembre, també en el marc del Festival de Musica de Tardor Orgues de Ponent i del Pirineu, la catedral de Santa Maria de la Seu d’Urgell acollirà el darrer concert dels que tenim programats. L’instrument amb què compta fou construït per Lope Alberdi Recalde (1868-1948). Es tracta del quart orgue, documentat, amb què ha comptat la catedral romànica des de la seva creació al segle XII.

Volem agrair l’acollida a l’Associació Amics de l’Orgue de les Comarques de Lleida i felicitar-los per l’organització de tants concerts, en les vint-i-tres edicions del Festival de Música de Tardor Orgues de Ponent i del Pirineu, i tots els recursos que hi ha canalitzat, tot donant vida al ric patrimoni musical lleidatà. La nostra felicitació i l’agraïment també a la parròquia de la Sagrada Família de Barcelona, per posar al servei de la comunitat l’orgue recentment restaurat.

Uncategorized