#xalacantant

La coral Xalesta inicia la celebració del seu 50è Aniversari amb una Trobada Xalestina, que es farà coincidir amb la data en què es va fer el primer assaig. Dins dels actes commemoratius, se celebraran tres concerts en barris de la ciutat de l’Hospitalet, amb un repertori consistent en una selecció de 17 cançons del repertori interpretat per la coral al llarg d’aquests cinquanta anys. En el concert de cloenda s’estrenarà The Armed Man. A Mass For Peace, del compositor britànic Karl Jenkins, obra inèdita a la ciutat de l’Hospitalet.

L’any 2023 la Coral Xalesta arriba al seu 50è  aniversari.

I, com no pot ser d’una altra manera, vol celebrar-ho fent el  que ha anat fent al llarg d’aquests anys: cantant, gaudint i xalant. Propiciant, en la mesura del possible, la trobada amb totes aquelles persones que han format part de la Coral i també  amb el públic que l’ha anat acompanyant any rere any.

La Coral Xalesta va començar les seves activitats l’any 1973 a l’Hospitalet de Llobregat. Actualment està formada per una quarantena de cantaires. Més de 250 cantaires n’han format part al llarg d’aquests cinquanta anys, al llarg dels quals ha alternat la difusió de música catalana, amb la interpretació de grans obres corals. Un total de més de dues-centes obres per a cor, interpretades a capella o amb acompanyament instrumental.

Des de 2017, la Coral Xalesta  està dirigida per Pol Pastor Sabaté @polpastor (director, pianista i professor, format a l’ESMUC i al Vienna Konservatorium). Des de la seva fundació, la direcció de la coral havia estat a càrrec d’en Joaquim Miranda i Pérez. També ha estat dirigida per altres directors, en funció de les produccions i col·laboracions en que ha participat com Edmon Colomer, Lluís Vila, Carles Santos, Alfred Reverter, Poire Vallvé i Joan Casals.

Molt activa a l’Hospitalet, la Xalesta és un dels grups impulsors de la “Setmana de cant Coral a l’Hospitalet” i forma part de la “Federació Catalana d’Entitats Corals”.

Els actes que se celebraran al llarg de l’any són:

Inauguració: Trobada Xalestina

 • El dia 23 de març, aniversari de la data del primer assaig de la coral. A les 19:30 h.
 • El lloc triat és el Museu l’Harmonia, lloc d’assaig de la coral durant els primers anys. Col·laborant, un cop més, amb el “Museu de l’Hospitalet”.
 • L’acte és obert a totes les persones que s’han implicat internament i externa en la coral, i a entitats i administracions.
 • En la trobada es farà una mirada retrospectiva i es presentaran els actes més importants de l’any de celebració.
 • Hi haurà actuacions musicals en directe de músics joves de l’entorn de la Coral.

Concerts Primavera als Barris

 • Al llarg de la primavera vindrà  un cicle de 3  concerts en barris de la ciutat, amb la recuperació de peces que volen representar aquests cinquanta anys de música xalestina.
 • Comptarem amb la participació d’ex-cantaires.
 • Barris, dates i espais:

Centre – Dissabte, 10/6/2023 – 21:00 h

Parròquia Santa Eulàlia de Mèrida, Plaça de l’Ajuntament

Santa Eulàlia – Diumenge, 11/6/2023 – 17:45h

Parròquia Santa Eulàlia de Provençana, Carrer Santa Eulàlia, 20

Bellvitge –  Dissabte, 17/6/2023 – 20:15h

Parròquia Sant Joan Evangelista, Avinguda Europa, 30

Taula Rodona: Música i Pau

 • Segona quinzena de novembre de 2023
 • Abordarà la relació entre la música i la pau, temàtica del concert final.
 • Aportacions des del pacifisme  i des de la musicologia.
 • La taula rodona es farà en col•laboració amb “Tres Quarts per Cinc Quarts- Grup d’Opinió”. 

Concert 50è. Aniversari

 • El concert serà el 22 de desembre de 2023 al “Teatre Joventut”.
 • Coincidint amb l’aniversari del primer concert de la coral, s’interpretarà una nova obra simfònico-coral inèdita a la ciutat.
 • S’ha seleccionat la missa The Armed Man. A Mass For Peace (L´home armat. Una missa per la pau), del compositor britànic Karl Jenkins (1944). Una obra que aspira a un agermanament entre cultures i religions contra la guerra.
 • Es proposa la participació de l’orquestra “Simfònica Tekhné”, integrada per músics joves que volen gaudir de la música i especialment de la música simfònica.
 • La interpretació s’acompanya de la projecció, en gran pantalla, d’imatges relacionades amb les conseqüències dels conflictes armats, per a la qual s’està preparant un muntatge específic.
 • Es preveu l’emissió del concert en streaming en col•laboració amb centres de formació audiovisual de la ciutat.

La celebració del Cinquantenari compta amb el suport de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de l’Hospitalet, el Museu, i les comunitats parroquials que acullen els concerts dels barris, ; en especial, la parròquia de Santa Eulàlia de Mèrida, que acull els assaigs i molts dels concerts de la Coral des de fa molts anys. Especialment a totes les persones que ens han acompanyat al llarg de tots aquests anys. 

Dimarts 14/03/2023 vam poder presentar tots aquests actes de celebració al programa Veïns de TV L’H amb Pere Montesinos. Per veure l’entrevista sencera (a partir del minut 20:45) clica la imatge.

Uncategorized